Radimovo trénink

04.11.2020 20:13
Trénink připravil Radim Sobotka.
Jedná se o klasiku v oblasti Mehelníku. 
 
Mapa je v příloze, pokud možno použijte tu v měřítku 1:15000 (A).
Klasika by měla odpovídat závodní trati H16. Pokud se někdo z mladších (max. H12 nebo D14) nebude cítit na celou trať, můžete si to zkrátit po sedmé kontrole do cíle.
 
Pouze pro úplné začátečníky je připravena jednoduchá trať B.
 
Mapy nalznete na startu https://mapy.cz/s/kosadejebe
Nespoléhejte se na to, že tam budou :) vytiskněte si je zde
 
Cílem je klasiku běžet v závodním tempu. Mapu si nestudujte dopředu, protože se tak připravíte o to nejdůležitější – zvládnout vymyslet správný postup za běhu během závodu. To znamená ani před startem – jako na závodě: nejdříve začne běžet čas a až poté se můžete podívat na mapu.
 
V terénu jsou na kontrolách lampiony.
 
Důležité:
 
Obě tratě jsou připravené také v aplikaci GPS Orienteering. Všichni, kdo máte mobil s Androidem, si povinně stáhněte aplikaci GPS Orienteering Run:
https://play.google.com/store/apps/details?id=se.hippsomapp.gpsorienteringrun
 
Na některém teoretickém tréninku budeme klasiku určitě rozebírat, proto opravdu využijte aplikaci, aby bylo možné porovnat postupy a mezičasy.
 
Kdo nemá Android, tak si ho prosím zkuste někde půjčit. Pokud se vám to nepodaří, zaznamenejte si váš běh pomocí hodinek nebo jakékoli aplikace v mobilu a pak mi to prosím pošlete ve formátu GPX (sice to budete mít bez přesných mezičasů, ale alespoň postupy a rychlost běhu z toho bude vidět). Bylo by dobré, aby každý, kdo trať poběží (včetně dospělých!), z ní měl GPS záznam. Berte to prosím jako „startovné“ pro tento trénink. Díky.
 
V aplikaci si nastavte vzdálenost ražení na alespoň 15 m (v tomto případě spíše doporučuji 20 m). Interval logu na maximálně 5 sekund. Zaškrtněte políčko, abyste měli vždy zapnutý displej. Dále doporučuji zakázat auto-start (vyhnete se tak nechtěnému odstartování), nepovolit ražení gestem a zapnout vibrace při oražení. Doporučuji mobil při běhu nést v průhledném pouzdře na rameni, abyste k němu měli vždy rychle přístup, kdyby bylo potřeba kontrolu orazit manuálně.
 
Nezapomeňte si zesílit hlasitost na maximum, abyste vždy u kontroly slyšeli zapípání. V každém případě však platí, že nestačí, aby vám aplikace zapípala, kontrola se vždy razí dotykem lampionu!
 
Může se stát, že budete u kontroly a aplikace to např. kvůli špatné GPS nerozpozná. V takovém případě můžete orazit manuálně zmáčknutím lampionu s číslem kontroly. Stejným způsobem i odstartujete, případně ukončíte trať. Pokud vám vyskočí okno, že jste příliš daleko od kontroly, tak jste pravděpodobně špatně (nebo máte v podstatě nefunkční GPS), tak si to ještě jednou ověřte.
 
Nezapomeňte si také předem nabít telefon, protože to má relativně velkou spotřebu. A vypněte všechny úsporné režimy apod., protože GPS pak nefunguje dobře.
 
Jak tedy nahrát trať závodu?
Po instalaci aplikace si, pokud ještě nemáte, vytvořte účet (ideálně aby bylo poznat podle jména, o koho jde).
V liště Tratě klikněte na plus vpravo dole a zadejte kód:
Trať A: bz7gkwh1
Trať B: dzogkc02
Trať si stáhněte a dále už běžíte offline.
Na místě poté klikněte na běžícího panáčka (nebo otevřete a vyberte Proběhni trať).
Po doběhnutí se připojte k internetu a nezapomeňte trať nahrát na server, kde se můžete i porovnat s ostatními.
(Pokud poběžíte trať A pouze do sedmé kontroly, po doběhu do cíle proklikejte manuálně všechny zbývající kontroly i cíl a váš běh také nezapomeňte nahrát na server.)
 
Trať bude k proběhnutí s lampiony minimálně celý příští týden, než budeme sbírat, dáme vědět; v GPS Orienteering však bude i později.
 
Pokud byste měli nějaké otázky, neváhejte se zeptat.